X

Za účelem zlepšení Vám poskytovaných služeb využívají naše stránky soubory cookies.

Doprava zdarma nad 1 599,-

Garance rychlého doručení

Odborné poradenství

+420 737 511 156

Prodej cukrářských potřeb v Ostravě,
Olomouci a Kroměříži
kategorie
výrobci
Vanilkový lusk  - celý

Vanilkový lusk - celý

93.33% (6 hodnocení)
katalogové číslo: 09142
cena bez DPH:124,11 Kč
cena vč. DPH:139 Kč
Skladem
139 Kč
ks
popis
parametry
soubory a odkazy
diskuze

Vanilkový lusk - celý

Balení: 1 kus
Baleno ve skleněné ampulce

Co je to vanilkový lusk

Vanilkový lusk je ve skutečnosti tobolkou a ne luskem.
Vanilka jak ji známe z kuchyně je tobolkou (suchý pukavý plod) některých druhů orchidejí
rodu Vanilla. Jsou to liánovité rostliny, které se pnou po stromech do výše asi dvou metrů.
Květy musí být pravidelně kontrolovány, protože kvetou pouze několik hodin,
během nichž musí dojít k opylení – mimo její domovinu (Mexiko) ručnímu.
To je způsobeno tím, že pouze v Mexiku žijí medonosky, které jsou schopny květy opylovat.
Květ vanilky potom dozrává v plod přibližně třičtvrtě roku.
Plody vanilky se však sklízí nedozrálé a následně se zpracovávají mokrým
nebo suchým způsobem.
Během dalších asi 8 měsíců vanilka zraje do podoby, jak ji známe.

Jak vanilkový lusk zužitkovat?

Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň,
která je tvořená drobnými černými zrníčky.
Nejlépe dřeň z lusku vybereme tak, že vanilkový lusk podélně rozřízneme 
a tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku.

jak zpracovat vanilkový lusk

Zpracování vanilkového lusku

Zrníčka vanilky se většinou používají jako přísada do sladkých jídel.
Především koláčů, cukroví, zmrzlin, krémů. Jsou oblíbené i různých alkoholických
a nealkoholických nápojů.

Vanilkové lusky zbavené dřeně můžeme ještě použít třeba do svařeného vína,
nebo je vhazovat do lahve s třtinovým rumem a nechat macerovat.
Takový rum je opět skvělý do dezertů a sladkých krémů, na flambováni,
při kterém se vanilka uvolní a intenzívně provoní pokrm i celou kuchyň. 

Jak vanilku skladovat

Nejlepší způsob skladování je ve vakuovém balení, kde vanilka vydrží čerstvá až 2 roky.
Po rozbalení pak vanilkový lusk uzavíráme do skleněné nádoby, kterou ale pravidělně odvětráváme.
Pokud i tak vanilkové lusky vyschnou, můžeme je před použitím krátce ponořit do teplé vody,
aby lusky opět změkly.

Diskuze je prázdná.
přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal